Spiraaltje verwijderen

Waarom zou je een spiraaltje verwijderen?

Er zijn verschillende redenen waarom u kunt besluiten om een spiraaltje te verwijderen. De eerste reden is dat een spiraaltje verouderd is. Gemiddeld gaat een spiraaltje vijf tot tien jaar mee. Het kan natuurlijk voorkomen dat een spiraaltje minderlang meegaat. Daarom adviseert een arts altijd om na vijf jaar een spiraaltje te verwijderen en eventueel een nieuwe te plaatsen.

Een spiraaltje moet soms ook verwijderd worden omdat hij niet meer goed zit. Het gebeurd soms dat een spiraaltje verkeerd is gaan zitten waardoor deze opnieuw geplaatst dient te worden. U kunt altijd zelf controleren of een spiraaltje nog steeds goed zit. Aan het uiteinde van het spiraaltje zitten twee draadjes. Als u met uw vinger naar binnen gaat dan dient u deze draadjes te kunnen voelen. U mag er zelf niet aan trekken. Mocht u de draadjes niet voelen dan kunt u contact opnemen met een arts. Een arts kan vervolgens controleren of het spiraaltje nog op de juiste plek zit.

Sommige vrouwen hebben uiteindelijk toch negatieve ervaringen met een spiraaltje. Ze vinden hem niet goed zitten of voelen zich er niet prettig bij. In zo’n situatie kan een spiraaltje altijd verwijderd worden. Maar ook als u een zwangerschapswens heeft kunt u het spiraaltje verwijderen. Het grote voordeel hiervan is dat u met een spiraaltje vrijwel direct weer vruchtbaar bent na verwijdering.

Hoe wordt een spiraaltje verwijderd?

Het verwijderen van een spiraaltje mag u nooit zelf doen. Als u zelf een spiraaltje gaat verwijderen dan loopt u het risico dat u iets beschadigd. Om dit risico niet te lopen dient u altijd een afspraak te maken met een arts. Het verwijderen van een spiraaltje wordt door veel vrouwen niet als pijnlijk beschouwd. Vaak is het wel even onprettig, maar het is niet vergelijkbaar met het plaatsen van een spiraaltje. Het verwijderen gebeurd aan de hand van de twee touwtjes die in het begin geplaatst zijn. Hieraan wordt voorzichtig getrokken zodat het spiraaltje er weer uit komt. Vaak kiezen vrouwen ervoor om direct naar het verwijderen van een spiraaltje een nieuw spiraaltje te plaatsen. Na het verwijderen van een spiraaltje kunt u namelijk direct weer zwanger raken. Als dit niet de bedoeling is en u geen ander anticonceptiemiddel wenst te gebruiken dan kunt u ervoor kiezen direct weer een spiraaltje te plaatsen. Net als bij uw eerste spiraaltje dient u dit uiterlijk op de zevende dag van uw menstruatie te doen.

Spiraaltje is verwijderd, en nu?

Als het spiraaltje verwijderd is dan kunt u ervoor kiezen om een nieuw spiraaltje te plaatsen. Mocht u een spiraaltje verwijderd hebben omdat het materiaal niet naar wens was dan kunt u een ander soort uitproberen. U moet eraan denken dat zodra het spiraaltje verwijderd is u direct weer vruchtbaar bent. Het gebruik van een anticonceptiemiddel tijdens deze periode is dus gewenst. Veel vrouwen kiezen ervoor om na vijf jaar gewoon weer een nieuw spiraaltje te plaatsen. Vooral omdat het gebruik van een spiraaltje als anticonceptiemiddel bevalt en betrouwbaar is.