Spiraaltje plaatsen


Spiraaltje plaatsen

Een spiraaltje plaatsen gebeurd altijd door een arts met ervaring hierin. U kunt eventueel vragen bij de huisarts om een doorverwijzing naar de gynaecoloog. Voordat een spiraaltje wordt geplaats vind er eerst een inwendig onderzoek plaats. Hierbij wordt gekeken naar de ligging van de baarmoeder. Verder kijkt de dokter na of er eventuele lichamelijke aandoeningen zijn waardoor een spiraaltje plaatsen niet mogelijk is.

Als alles lichamelijk in orde is wordt een spiraaltje geplaatst. Het plaatsen van een spiraaltje gebeurd maximaal zeven dagen na het begin van de menstruatie. Dit is een paar minuten werk waarbij een eendenbek wordt gebruikt om ruimte te maken voor het plaatsen van het spiraaltje in de baarmoederhals. Dit wordt door veel vrouwen als onprettig of soms zelfs een beetje pijnlijk ervaren. Mocht u bang zijn voor pijn dan kunt u van te voren aangeven dat u een roesje wilt hebben. Hierdoor ervaart u geen pijn bij het plaatsen van een spiraaltje. Als het spiraaltje geplaatst is knipt de arts de draadjes kort af. Deze draadjes kunt u gebruiken om te controleren of het spiraaltje nog op zijn plek zit. Maar deze worden ook gebruikt om het spiraaltje na vijf jaar weer te verwijderen.

Voor wie is een spiraaltje plaatsen geschikt?

In principe is bijna iedereen geschikt voor het plaatsen van een spiraaltje. Alleen bij jonge meisjes wordt een spiraaltje in principe niet geplaatst. Dit komt omdat het lichaam van een jong meisje nog niet volwassen is. Verder kan een spiraaltje niet tijdens een zwangerschap geplaatst worden. Gemiddeld zes tot acht weken na de bevalling kan er gekozen worden voor een spiraaltje. Voor de rest is een spiraaltje voor iedereen geschikt. Het is vooral een oplossing voor vrouwen die slecht tegen hormonen kunnen. Een koperspiraal geeft geen hormonen af waardoor deze op een veilige manier gebruikt kan worden als anticonceptiemiddel.

Het plaatsen van een spiraaltje wordt door vrouwen die nog geen kind hebben gekregen vaak ervaren als pijnlijk. Toch verschilt dit heel erg per vrouw. Op het internet zijn veel horrorverhalen te vinden, maar dit komt vooral omdat mensen alleen negatieve ervaringen op het internet plaatsen. Mocht u toch bang zijn voor de pijn dan kunt u altijd om pijnstilling vragen in de vorm van een roesje.

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een spiraaltje?

De kosten voor het plaatsen van een spiraaltje verschillen, sommige ziektenkostenverzekeringen vergoeden (gedeeltelijk) het plaatsen van een spiraaltje. U kunt dit vinden in de polisvoorwaarde van uw verzekering. De kosten voor het spiraaltje zelf verschillen heel erg per spiraaltje. U heeft al een spiraaltje voor twintig euro, maar dit loopt op tot honderd euro of meer. Sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden het plaatsen van een spiraaltje.

Wat zijn de bijwerkingen van een spiraaltje plaatsen?

De eerste maanden kunnen er een aantal bijwerkingen optreden met een spiraaltje. Zo kan bij een koperspiraaltje de menstruatie heftiger en pijnlijker worden. Bij een hormoonspiraaltje is dit niet het geval, maar wordt de menstruatie minder. In de eerste maanden kan bij beide spiraaltjes tussentijds bloedverlies optreden. Een andere bijwerking in de eerste maanden is overmatig witte vloed produceren. Dit kan verder geen kwaad, maar is alleen in het begin misschien iets lastig. Na het eerste jaar zijn de meeste bijwerkingen compleet verdwenen en is uw lichaam gewend aan een spiraaltje. Meestal verdwijnen de klachten al in de eerste maanden.

Mocht de witte vloed blijven dan heeft u misschien last van een vaginale schimmelinfectie. Deze zijn prima te behandelen met schimmeldodende middeltjes.