Soorten spiraaltje

Het spiraaltje laten plaatsen

Het spiraaltje is voor de meeste vrouwen  een prettig voorbehoedsmiddel. Het spiraaltje laten plaatsen is even vervelend, maar daarna heb je  er eigenlijk geen omkijken meer naar. Het  is direct werkzaam en zeer betrouwbaar.

Twee soorten spiraaltjes

Het spiraaltje is een soort kunststof ankertje dat via de vagina  in de baarmoeder wordt geplaatst. Er zijn verschillende soorten spiraaltjes maar eigenlijk kun je ze grofweg indelen in twee soorten; het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje.

Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor een bevruchtte eicel om zich in te nestelen en het maakt de zaadcellen onvruchtbaar. Meteen na het inbrengen is het koperspiraaltje werkzaam en ben je beschermd tegen zwangerschap.

Het hormoonspiraaltje is nog  betrouwbaarder. Het geeft een kleine  hoeveelheid progestageen af waardoor een bevruchtte eicel zich niet in het ongeschikte baarmoederslijmvlies kan innestelen en het slijm in de baarmoedermond wordt tevens minder doorgankelijk voor zaadcellen. Indien  het tijdens de menstruatie wordt ingebracht, is het direct werkzaam.

Het spiraaltje laten plaatsen

In de meeste gevallen vindt het inbrengen van het spiraaltje gewoon bij de huisarts plaats. Het inbrengen zelf kan even wat pijnlijk zijn en tijdelijk wat krampen veroorzaken. Neem daarom een uur van te voren een sterke pijnstiller, zoals 1000 mg paracetamol of 600 mg ibuprofen.

In  de meeste gevallen wordt het spiraaltje tijdens of direct na de menstruatie geplaatst; je weet zeker dat je niet zwanger bent en de baarmoedermond is dan al een beetje geopend, wat het inbrengen vergemakkelijkt. Je moet op de onderzoeksbank gaan liggen met de benen gespreid. De arts zal eerst een inwendig onderzoek doen om de ligging van  de baarmoeder te voelen. Dan wordt een speculum (spreider) ingebracht die de arts even verwarmd heeft tot lichaamstemperatuur.

Vervolgens wordt de baarmoedermond met een speciale tang vastgepakt en wordt de diepte van de baarmoeder opgemeten met een speciaal staafje. Het spiraaltje wordt vervolgens met een dun buisje ingebracht, het buisje wordt verwijderd en het spiraaltje blijft zitten. Er blijven twee draadjes uit de baarmoedermond hangen zodat later het spiraaltje weer verwijderd kan worden.