Mirena


Spiraaltje Mirena

Een Mirena spiraaltje wordt ook wel een hormoonspiraaltje genoemd. Mirena is een klein t-vormig voorwerp dat geplaatst wordt in de baarmoeder. Iedere dag geeft het een klein aantal hormonen af. Het hormoon dat afgegeven wordt is levonorgstrel. Dit hormoon voorkomt een juiste opbouw van het baarmoedervlies. Het baarmoedervlies zorgt ervoor dat eitjes zich kunnen nestelen en zo bevrucht kunnen raken. Met levonorgstrel is dit niet meer mogelijk waardoor u beschermd bent tegen zwangerschap.

De plaatsing van Mirena.

Voordat een Mirena spiraaltje wordt ingebracht zal er eerst een inwendig onderzoek worden uitgevoerd. Hiermee wordt de plek van de baarmoeder bepaald en de grote. Dit is afhankelijk voor het formaat spiraaltje dat gebruikt gaat worden. Verder wordt de baarmoeder gecontroleerd en nagekeken op situaties waarbij een spiraaltje niet geplaatst mag worden. Zoals bij een zwangerschap of bij andere aandoeningen. Als alles in orde is dan wordt Mirena geplaatst binnen 7 dagen nadat de menstruatie begonnen is. Bij het plaatsen wordt er gebruik gemaakt van een eendenbek om de baarmoeder open te houden. Via een dun hulsje wordt het spiraaltje ingebracht. Het inbrengen kan pijnlijk zijn, maar in overleg met de arts kan dit onder verdoving gebeuren. In totaal zal het inbrengen een aantal minuten in beslag nemen.

Hoe betrouwbaar is het gebruik van Mirena?

Mirena is een veel gekozen anticonceptiemiddel vanwege de betrouwbaarheid. Als het spiraaltje binnen 7 dagen na de eerste menstruatie dag geplaatst wordt bent u vanaf het begin beschermd. Als dit niet gebeurd dan zijn de eerste 7 dagen nog niet beschermd. Hierna is er gemiddeld tussen de 0,1 en 1% kans op een zwangerschap. Dit wordt vrijwel alleen veroorzaakt door een te oud spiraaltje of een spiraaltje dat verkeerd zit. Op advies moet Mirena na 5 jaar vervangen worden om zwangerschap te voorkomen. Als u er niet zeker van bent of Mirena goed zit dan kunt u dit zelf controleren. Aan het uiteinde van het spiraaltje zijn twee draadjes bevestigd. Als u met twee vingers naar binnen gaat richting de baarmoeder en deze draadjes kan voelen dan zit deze nog op zijn plaats.

Het verschil tussen Mirena en andere spiraaltjes.

Mirena is een hormoonspiraaltje en kan daardoor vergeleken worden met de anticonceptiepil. Gebruikers van Mirena kiezen hier vaak voor omdat ze bang zijn om de pil te vergeten of dit regelmatig doen. Doordat Mirena met hormonen werkt veranderd het menstruatiepatroon. De eerste maanden is er nog onregelmatig bloedverlies, maar na een aantal maanden veranderd dit. De menstruatie neemt aanzienlijk af en kan zelfs geheel verdwijnen. Bij een koperspiraaltje verdwijnt de menstruatie niet.

Verwijderen van Mirena.

Een spiraaltje gaat gemiddeld vijf tot tien jaar mee. Na vijf jaar wordt de betrouwbaarheid langzaam aan minder. Het wordt dus aangeraden om na vijf jaar het spiraaltje te verwijderen en te vervangen voor een nieuwe. Een spiraaltje verwijderen mag alleen door een arts worden gedaan en niet zelf. Bij de verwijdering wordt er zachtjes aan de twee draadjes getrokken. Over het algemeen wordt dit niet als pijnlijk gezien zoals bij het inbrengen van een spiraaltje.