Koperspiraal

Koperspiraal

Een koperspiraaltje is net als andere spiraaltjes een anticonceptiemiddel alleen dit keer zonder hormonen. Het koperspiraaltje is speciaal gemaakt voor vrouwen die niet tegen hormonen kunnen. Een koperen spiraaltje is een klein ankertje gemaakt van kunststof. Om het ankertje heen is een koperdraadje gewikkeld. Het koper spiraaltje wordt net als andere anticonceptiemiddelen aangebracht in de baarmoeder. Dit gebeurd door een gynaecoloog of huisarts, maar meestal is een doorverwijzing naar een gynaecoloog verstandig. Het inbrengen wordt door veel vrouwen als pijnlijk ervaren. Maar bij een gynaecoloog is er in overleg verdoving mogelijk in de vorm van een roesje. Voordat een koperspiraal wordt ingebracht zal de arts eerst een inwendig onderzoek doen. Om te kijken of een plaatsing mogelijk is en welk formaat spiraaltje gebruikt gaat worden. Als alles in orde is wordt het koperspiraaltje ingebracht binnen zeven dagen na het begin van uw menstruatie. Zodat u vanaf het eerste moment beschermd bent tegen zwangerschap.

Hoe werkt een koperspiraal?

Het werkzame bestandsdeel van een koperspiraal is koper. Dit is een materiaal dat niet door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Door het natuurlijke proces van het lichaam worden er witte bloedlichaampjes aangemaakt die alles rondom het koperspiraaltje afstoten. Zo wordt het baarmoederslijmvlies onbruikbaar gemaakt. Het baarmoederslijmvlies is nodig voor de nesteling van eicellen. Naast het onbruikbaar maken van het baarmoederslijmvlies kunnen spermacellen niet tegen koper. Ze zullen direct bij het betreden van de baarmoeder onbruikbaar worden. Dit alles bij elkaar voorkomt een zwangerschap en maakt de koperspiraal betrouwbaar.

Wat zijn de nadelen van een koperspiraal?

Een nadeel aan een koperspiraal is dat het inbrengen van het spiraaltje gebeurd door een arts. Dit inbrengen wordt door sommige vrouwen als zeer pijnlijk ervaren. In overleg met een arts is het mogelijk om pijnstilling te krijgen of een roesje tijdens het inbrengen. Een ander nadeel is dat u de timing van uw menstruatie niet zelf kan reguleren. De menstruatie is bij sommige ook iets langer en heftiger dan voor het koperspiraaltje. Verder beschermt het koperspiraaltje tegen zwangerschappen, maar niet tegen een eventuele soa.

Wat zijn de voordelen van een koperspiraal?

Een groot voordeel is dat een koperspiraal ongeveer vijf tot tien jaar meegaat. Het wordt geadviseerd om de koperspiraal na vijf jaar te vervangen vanwege de betrouwbaarheid. U hoeft dus niet telkens aan een anticonceptiemiddel te denken dit is gewoon geregeld. Een ander voordeel is dat het geen hormonen bevat. Als u slecht tegen hormonen van bijvoorbeeld de anticonceptiepil kan is dit een ideale oplossing. Een koperspiraal is ook nog een van de meest betrouwbare anticonceptiemiddelen. U kunt hem namelijk niet vergeten en hij werkt in principe altijd.

De kosten van een koperspiraal.

De kosten van een koperspiraal variƫren per merk en soort. Gemiddeld kost een koperspiraal tussen de twintig en honderd euro. Als u een uitgebreide zorgverzekering heeft dan kan de koperspiraal opgenomen zijn in de zorgverzekering. In de polisvoorwaarden kunt u hier alles over vinden. Maar over het algemeen is de koperspiraal goedkoper dan ieder ander anticonceptiemiddel. Vooral vanwege de lange levensduur van vijf tot tien jaar.