Hormoonspiraaltje

Hormoonspiraaltje

Een hormoonspiraaltje is een klein beetje vergelijkbaar met de anticonceptiepil. Net als de anticonceptiepil geeft het hormoonspiraaltje dagelijks hormonen af. Door het afgeven van het hormoon levenorgestel wordt een zwangerschap voorkomen. Het grote verschil tussen de anticonceptiepil en het hormoonspiraaltje is dat een spiraaltje in de baarmoeder wordt aangebracht. Hierdoor is het niet mogelijk om anticonceptie te vergeten zoals bij de anticonceptiepil. Nog een groot verschil is dat er minder hormonen worden afgegeven. Dit is ideaal voor vrouwen die slecht tegen de hormonen van de anticonceptiepil kunnen.

Het plaatsen van een hormoonspiraaltje gebeurd door de huisarts of een gynaecoloog. Dit gebeurd na afloop van een inwendig onderzoek. Tijdens een inwendig onderzoek wordt bepaald waar de baarmoeder zich bevind. Maar ook of er geen lichamelijke complicaties zijn waardoor een plaatsing niet mogelijk is. De plaatsing van een hormoonspiraaltje wordt door sommige vrouwen als pijnlijk beschouwd. Maar deze ervaring is per vrouw verschillend. Bij een gynaecoloog is het mogelijk om te vragen om een pijnstiller zoals een roesje waardoor het inbrengen pijnloos gebeurd.

Hoe werkt een hormoonspiraaltje?

Iedere dag wordt het hormoon levenorgestel afgegeven. Doordat het hormoonspiraaltje in de baarmoeder bevind is het hormoon direct werkzaam. Op drie verschillende manieren voorkomen de hormonen een zwangerschap. Zo wordt het slijm in de baarmoederhals dikker en komt een eicel er moeilijk doorheen. Er wordt door de hormonen geen baarmoedervlies meer opgebouwd waardoor nesteling niet mogelijk is. De hormoonspiraal zorgt er ook voor dat eicellen zich niet meer kunnen nestelen.

Wat zijn de nadelen?

Het inbrengenwordt door veel vrouwen als vervelend beschouwd en bij sommige als pijnlijk. Dit verschilt wel heel erg per persoon, maar pijnstilling is mogelijk. Een ander nadeel is dat een hormoonspiraaltje nog niet helpt tegen een soa. Hiervoor zal nog steeds een condoom gebruikt moeten worden. Verder is een hormoonspiraal nog steeds geen oplossing voor vrouwen die totaal niet tegen hormonen kunnen. Er worden net als bij de anticonceptiepil nog steeds hormonen gebruikt. Maar dit aantal is wel een stuk lager waardoor klachten minder kunnen worden.

Wat zijn de voordelen?

Als eerste heeft u de eerste vijf jaar geen omkijken meer naar een anticonceptiemiddel. U bent vijf jaar lang beschermd tegen zwangerschappen en hier hoeft u niks aan te doen. Een ander voordeel is dat het een van de betrouwbaarste anticonceptiemiddelen is die verkrijgbaar is. U kunt hem niet vergeten om in te nemen en het werkt vrijwel altijd. Verder is de ervaring bij vrouwen dat er tot wel 80% minder bloedverlies is tijdens een menstruatie. Bij sommige vrouwen blijft de menstruatie op ten duur zelfs helemaal weg. Verder zijn er weinig bijwerkingen.

De kosten van een hormoonspiraaltje.

De prijs van een hormoonspiraaltje is verschillend per merk dat gebruikt wordt. Dit varieert tussen de twintig en honderd euro. Maar hiervoor bent u wel vijf jaar van het regelen van anticonceptie af. Als u in het bezit bent van een aanvullende zorgverzekering dat heeft u kans dat een hormoonspiraaltje verzekert is. Zowel het plaatsen als de aanschaf van een hormoonspiraaltje is in zo’n situatie geheel gratis. U kunt een afspraak hiervoor maken bij de huisarts en eventueel vragen om een doorverwijzing naar de gynaecoloog.